Søren Johansson

Navn Søren Johansson
Adresse Filskovvej 34
Postnr./by 7200 Grindsted
Telefon (privat)
Mobil 31 79 97 93
Mail staldjohansson@gmail.com
Hjemmeside www.teamjohansson.dk
Født 4. oktober 1977
Trænerstart 1. maj 2008
Hjemmebane Billund Trav
Link til trav.dk KLIK HER
Største sejr/
bedste hest
International Kuskematch på NFT

Med 36 heste i stalden er Søren Johansson en af landets “største” trænere med en stærk tro på fremtiden, bl.a. takket være et stort hold ungheste.

Søren Johansson er på mange måder en “typisk” dansk travtræner, som har prøvet en del inden han i 2008 valgte at satse på en karriere som selvstændig. Det startede hos Harald Lund i begyndelsen af 90’erne og sluttede hos John Ø. Jensen, og i de mellemliggende år har Ken Ecce, Lars Lykke, Jørgen Lorentzen, Seppo Kukkonen og Kaj Jensen haft glæde af den flittige sjællænder, som valgte Billund Trav som base for sin trænervirksomhed.

Her er det gået udmærket – især efter at Søren i 2009 købte sin nuværende gård i Filskov, og stille og roligt har han bygget en ganske solid forretning op.

Storløbssejren mangler stadig, men Søren Johansson har trods alt lavet mange fine klassetravere de senere år og nu sætter han bl.a. sin lid til de pt. 12 2-åringer, der er godt i gang med deres travmæssige uddannelse.

– Det er måske lidt af en tilfældighed, at der er så mange 2-åringer i stalden lige nu, men det er kun dejligt at der er noget at bygge fremtiden på, siger Søren Johansson.

– Der er mange fine heste, men jeg har egentlig ikke lyst til at fremhæve nogen fremfor andre. Det kan jo ændre sig i løbet af et par måneder, men jeg har da minimum fire-fem danske 2-åringer, som jeg forventer kommer til start i år. Sådan ser det ihvertfald ude lige nu, men det kan da godt være, at der er flere, der når at blive klar.

Har skiftet retning
Søren Johansson har tidligere haft klart flest ældre heste i stalden, men dén fordeling er ændret inden for de sidste par år og det er ikke helt tilfældigt.

– Jeg har helt skiftet retning i forhold til dengang jeg startede som træner. Nu vil jeg meget hellere købe ungheste og selv føre dem frem. Det er sådan man laver stjerner og får nogle “ordentlige” heste, som man selv kan præge, siger Søren.

– Man ved aldrig helt hvor man havner med ungheste, men det er det, jeg synes der er så facinerende. og heldigvis har jeg været heldig at ha’ nogle kunder, som også synes det er en god idé at satse på ungheste. der kan udvikle sig til stjerner. De har indset at de på den lange bane får mere ud af at investere x antal kroner i en unghest frem for at købe en “gammel” hest, og det er jeg naturligvis meget lykkelig for.

– Det er klart at man som træner håber at kunne beholde hestene, men hvis ejerne beslutter sig for at skifte træner, ja, så er det jo bare spillets regler. Jeg var f.eks. ikke specielt ærgerlig over at miste Tirana C N og Timber Mile til Flemming Jensen, som er en division højere end mig. Det har jeg det fint med og jeg har stadig et godt forhold til ejeren, som jeg bl.a. skal hjælpe med at finde nogle andre ungheste, som jeg skal starte op med.

“Det har været hårdt arbejde”
Sørens rigsdanske sprog afslører, at han ikke er vokset op ude på heden, men det var alligevel i Billund han i sin tid valgte at slå teltpælene ned og starte som selvstændig træner.

– Det var ikke helt tilfældig, i den forstand at jeg kiggede lidt på “landkortet” og tænkte at det nok var nemmest at klare sig som træner i Billund. Set i bakspejlet havde det nok været mere fornuftigt at vælge Aalborg eller Skive, men vi er faldet rigtig godt til her og har trods alt kun en times kørsel til de øvrige jyske baner og Odense samt tre timer til Lunden og Jägersro. Jeg misunder ikke dem i Aalborg, som nærmest skal op FØR hønsene når de skal til løb på Lunden søndag eftermiddag, siger Søren.

– Til gengæld var det meget tilfældigt, at vi i 2009 købte gården. Vi havde ledt i over et halvt år og var ude og se på en masse ejendomme, men problemet var, at på det tidspunkt var finanskrisen på sit højeste og det var helt umuligt at købe en gård med lidt jord til. Alle bønderne havde travlt med at sælge jord fra fordi der var så mange penge i jord, men ved en ren tilfældighed “faldt” vi over denne her ejendom i Filskov ca. ni km fra Billund Trav.

– Der hører 15 tdr. land til, men der havde aldrig været heste på gården før, så vi måtte starte fra bunden og det har været hårdt arbejde. I dag har vi 15 bokse, 1600 meter træningsbane, 550 meter ligeud-bane og galopsandbane. Derudover masser af gode folde i dejlige, naturskønne omgivelser.

Ambitioner er vigtige
Som de fleste andre travtrænere har Søren Johansson ambitioner om at være blandt de førende. Overliggeren er blevet hævet et par gange og netop nu er målet hvert år er være i Top 20 blandt de danske træningsstalde.

– Det lykkedes i fjor og jeg synes vi nærmer os Top 15, så det går fremad, men hvis man ikke har ambitioner så kunne man lige så godt stoppe, fastslår Søren, som havde sin hidtil bedste sæson i 2010 med 586.000 kroner i indkørte præmier til stalden, mens det i fjor blev til 513.000.

– Det er OK synes jeg. Stalden vandt 19 løb og i år har vi til dato taget fem sejre, så jeg håber det går endnu bedre. Men fremtiden – ikke kun for mig, men for travsporten som helhed – afhænger jo meget af hvorvidt Henrik Friis får grebet den bold, han har kastet i luften. Ellers er vi på den!

– Jo, jeg tror da på fremtiden og regner også med, at jeg er travtræner om fem år. Jeg er en af dem, der ikke vil andet. Jeg brænder for travsporten med hjertet og sætter hestene over alt andet – nogle gange også over konen – men det er også en livsstil mere end “bare” et job.

Søren Johansson har tidligere benyttet catchdrivere i større stil, men det sidste års tid er han begyndt at køre staldens heste selv og det er gået udmærket. I fjor blev det således til 17 sejre.

– Så længe det går godt, fortsætter jeg, men ellers er det primært Birger Jørgensen og Knud Mønster jeg benytter som catchdrivere. Det er dem jeg får mest ud af at “spare” med, siger Søren, som næste gang skal i aktion Langfredag på Fyens Væddeløbsbane, hvor stalden starter Thunderbird samt Rosso Garbo i montéprøveløb.

– Ellers har vi bl.a. to 3-åringer og en 4-åring klar til prøveløb i løbet af kort tid, og sammen med bl.a. Unik Mac Laid, der vandt let sidst, er det dem, jeg regner med skal være med til at tegne stalden de kommende måneder, slutter Søren.