René Kjær

Navn Rene Kjær
Adresse Tårup Byvej 11
Postnr./by 5871 Frørup
Telefon (privat)
Mobil 20 14 40 06
Mail k.rene@jubii.dk
Hjemmeside www.rene-kjaer.dk
Født 10. juni 1972
Trænerstart 1. oktober 1997
Hjemmebane Fyens Væddeløbsbane
Link til trav.dk KLIK HER
Største sejr/
bedste hest
Jydsk 4-årings Grand Prix

De sidste 20 år har Rene Kjær – sideløbende med sin professionelle karriere inden for travsporten – arbejdet med adfærdsvanskelige unge mennesker, men 1. juli er det slut. Det åbner for nye muligheder for den tredobbelte Danmarksmester.

– Region Syddanmark, som driver den institution jeg er tilknyttet, har besluttet sig for at lukke stedet og centralisere det hele i Odense. Derfor har jeg valgt at stoppe, siger Rene Kjær.

– Det har givet mig ubeskriveligt meget at arbejde med de unge mennesker, men jeg har også nået en alder, hvor efterhånden har brug for lidt mere tid til familien.

– Omvendt skal jeg jo også ha’ noget at leve af og jeg bl.a. tænkt mig at lave lidt freelance-arbejde mht. et finde nogle flere sponsorer, men er også åben for mange andre ting. Jeg kunne f.eks. godt tænke mig at blive en form for mentor inden for travsporten og har tænkt mig at tage kontakt til Knud Erik Ravn og/eller Henrik Friis. Det er da muligt, at man kan bruge sådan en som mig med de erfaringer jeg har fået via min karriere.

Rene Kjær og Tina Ottosen har pt. kun fem heste på gården i Frørup syd for Nyborg, men “Nisse” har ingen ambitioner om at udvide stalden.

– Det er Tina, som arbejder med hestene til daglig og det er hendes fortjeneste, det vi har opnået med egentrænede heste. Jeg ER da med til at træne, men jeg har ikke lyst til at blive fuldtids-travtræner igen; det er alt for ensformigt, fastslår Rene Kjær, som i begyndelsen af karrieren havde masser af heste i træning på Car-Center Racetrack.

– Jeg havde omkring 30 heste da det gik bedst og kunne sagtens ha’ fået endnu flere i træning, men havde ganske enkelt ikke pladsen. Det fungerede fordi vi var mange om det og jeg havde et kanongodt personale, men tiderne har ændret sig.

Fra privattræner til catchdriver
Rene Kjær var en kort periode “privattræner” for Leif Hansen (Keep On Flying m.fl.), men det gik som bekendt ikke og derfor tog han en radikal beslutning.

– Det var umiddelbart efter jeg havde vundet DM for Travtrænere for anden gang og jeg stod lidt i et vadested efter at være stoppet hos Team Flying. Samtidig havde jeg efterhånden fået flere og flere faste kunder, der benyttede mig som kusk, så jeg tog chancen og blev catchdriver på deltid – og det er jo gået meget godt, smiler Rene.

– Vi har ikke et sekund fortrudt at vi kom til Fyn, vi har fået et fantastisk sted og en anden karriere, der gør at tingene fungerer på denne her måde. Vi har seks-syv hektar og har fået lavet alt det, som vi gerne ville ha’, så jeg er meget tilfreds.

Rene Kjær er bl.a. fast kusk hos Gitte Madsen og dét samarbejde har gennem årene resulteret i massevis af sejre. Aktuelt har Kjær/Madsen bl.a. stor succes med den tyske 4-åring Lord Jaycee, der onsdag på Lunden vandt sin tredje sejr på stribe og dermed fortsat er ubesejret siden ankomsten til Danmark.

Summer Day mod større opgaver
Rene Kjærs stald som nævnt blot fem heste, heriblandt “Årets Sejrshest 2013” på Lunden, Summer Day (Trophy Catch), der vandt sin sæsondebut, men på Copenhagen Cup-dagen endte det i galop.

– Sidst blev det til galop fordi jeg satsede for meget og han er faktisk stadig lidt grøn, men ellers er han blevet mere stærk og vil senere på sæsonen blive matchet mod større opgaver – fortrinsvis i Sverige. Han håber jeg vi får endnu større glæde af. Summer Day starter i morgen i Billund i et løb, som han bareskal vinde hvis han er fejlfri og i orden! siger Rene og giver staldens øvrige pensionærer flg. ord med på vejen:

– Pinocchio Day (Archduke Kemp) har været ramt af forkølelse og havde derfor stået et par arbejder over op til sidste start, men gik alligevel ud og leverede et topløb. Han gør det godt hver gang.

– Ray Damgård (Hr Siem) har egentlig gjort det godt siden vi fik ham. Han er lidt brugt, men bortset fra sidst hvor det blev til galop – sin udelukkende var min skyld – synes jeg det er lykkedes ganske godt at få ham i gang igen. Han er faktisk hamrende godt gående og kommer snart til start igen.

– Vita Damgård (Golden Globe) er en meget kapabel hest, som desværre har sit temperament imod sig. Hvis hun kunne omsætte sine evner rigtigt, kunne hun blive en årgangshest, men hun er virkelig hård ved sig selv. Det blev til galop i dag på Lunden, men jeg skal hjem og lave nogle ændringer og så kommer hun ud i voltestart næste gang. Så skal man se op for Vita Damgård, som jeg tror kommer til at tjene mange penge!

– Sam Blågul (Jobie Tempest) er Tinas egen hest. Han er lidt oppe i årene og lidt slidt, men starter når han kan og gør det jævnt godt.

Derudover har Tina Ottosen og Rene Kjær følhoppen Omega Woman (Carmody Lobell), der er i fol v/Keep On Flying og skal fole en af de nærmeste dage.

– Det bliver vores allerførste føl, så det er meget spændende, siger Rene.

“En svær tid”
Som de fleste aktive i dansk travsport tænker Rene Kjær også over sportens fremtid, og de mulige lukninger af Billund Trav og Car-Center Racetrack er bestemt ikke noget han ser frem til.

– Jeg har mange kunder på begge baner, så det vil gøre ondt på min pengepung, men også i mit hjerte. Jeg synes generelt det er meget forkert at begynde at tale om banelukninger. Vi kommer ind i en negativ spiral, som det er svært at komme ud af, siger Rene, som i den forbindelse har tænkt lidt over et forslag, som Århus-træner Kaj Jensen kom med for nogle år siden.

– I stedet for at begynde at skære i alle banernes budgetter, skulle man hellere lukke ALLE baner og i stedet opføre et sports- og eventcenter et centralt sted i Danmark, hvor der måske kunne være travløb alle ugens dage. Det tror jeg de fleste ville bakke op om – vi er jo i forvejen blevet vant til at køre land og rige rundt for at køre travløb, så hvorfor ikke?

– Dengang Kaj kom med forslaget, var der ingen, der ville høre på det, men tiderne har ændret sig utrolig meget. Samtidig står der altså meget gammelt skrammel rundt om på banerne, og i stedet for at lave “lappeløsninger” som f.eks. at bygge nye stalde og lave en bane et par hundrede meter længere, skulle man overveje at tænke helt anderledes.

– Jeg mener, spillerne er jo fuldstændig ligeglade – de fleste spiller alligevel på computeren. Men det er i givet fald noget, der skal komme fra allerhøjeste plan – helt fra toppen i HFF/Danske Hestevæddeløb/Danske Spil.

– Når det så er sagt, har jeg ikke forstand på den økonomiske del af det, men jeg ved, at hvis vi skal overleve, må vi stå sammen. Den tid er forbi hvor vi skal modarbejde hinanden, som der nærmest har været tradition for i mange, mange år. Jeg synes i stedet vi skal begynde at tænke over hvad det er der skal til, for at vi kan overleve som sportsgren.

– Kort og godt mener jeg, det er en ren katastrofe og langsomt selvmord at lukke baner, siger Rene Kjær.

Bundplacering i DM gjorde ondt
Rene Kjær har vundet DM for Travtrænere tre gange (2005, 2010 og 2012), men i dette års udgave sluttede han på en 11. og næstsidsteplads med 13 point.

– Dét gjorde sgu lidt ondt, siger Rene Kjær.

– Jeg hader at tabe og jeg fik ikke ét eneste point på andendagen – det tog mig flere dage at komme mig over det.

– Når man bruger så meget tid på travsporten – jeg kører ca. 70.000 km hvert år – så er det vigtigt at sætte sig nogle mål, og mit mål er at være blandt de fem bedste travkuske på landsplan. Det er et krav til mig selv, og derfor irriterer det mig også når det går dårligt i kuskematcherne.

Foruden tre DM-titler har Rene bl.a. vundet Jydsk 4-årings Grand Prix med Kassio Roland, men ellers er det ikke blevet til ret mange storløbssejre.

– Jo, jeg har da vundet alle Musketerløbene i Skive, men ellers har jeg ofte været nummer to i årgangsløbene og nummer to til Birger Jørgensen på landsplan, så det er vel ikke helt forkert at kalde mig “den evige toer” smiler Rene.

– Men det er ikke nødvendigvis de løb med den største præmiesum, der har den største betydning for mig. Alle de glæder jeg har haft med opgivne heste, som vi har fået til at blomstre igen, betyder også meget. Det er noget af det jeg sætter allerhøjest.