Ole Bender

Navn Ole Bender
Adresse Gåseholmsvej 23
Postnr./by 5320 Agedrup
Telefon (privat)
Mobil 22 46 64 73
Mail bender.ole@gmail.com
Hjemmeside www.olebender.dk
Født 3. juni 1969
Trænerstart 1. maj 1991
Hjemmebane Fyens Væddeløbsbane
Link til trav.dk KLIK HER
Største sejr/
bedste hest
Dansk Trav Kriterium (Keep On Flying) & Dansk Opdrætningsløb (White Russian)

Med et forholdsvis begrænset materiale har Ole Bender gennem årene lavet mange sejrsheste og foreløbig to klassiske vindere.

Han var blot 21 år gammel, da han startede som selvstændig travtræner med base på forældrenes gård og stald på Fyens Væddeløbsbane, men “knægten” fik hurtigt markeret sig som en af travsportens coming men og om halvandet år kan Ole Bender faktisk fejre 25-års trænerjubilæum i en alder af 47 år. Det er så vidt vides aldrig sket tidligere i dansk travsport.

– Set i bakspejlet var det nok lidt for tidligt at starte som selvstændig, men der var ikke noget jeg brændte mere for end at komme i gang med de heste, siger Ole, der siden sin tidligste barndom har haft Preben Kjærsgaard som sit store idol.

– Da jeg var knægt kom jeg ofte i stalden og hjalp til med at strigle heste etc. Senere fik jeg lov til at skrue tåvægte på og efterhånden begyndte jeg også at køre lidt med hestene, og så var jeg solgt. Senere da Preben kom til København kom jeg også over og besøgte ham flere gange, og min interesse for travsporten blev absolut ikke mindre.

Efter skolen startede Ole Bender som staldmand hos Erik Iversen på Fyens Væddeløbsbane.

– Her lærte jeg en masse gode ting. Erik er en meget dygtig hestemand og jeg fik et rigtig godt fundament for min senere karriere, siger Ole, som også har været ansat hos Ole Petter, Steen Juul og Esa Myllimæki inden han 1. maj 1991 tog springet og startede som træner i Odense.

“Det gik for stærkt”
De første år som træner havde Ole Bender stor succes med heste som Von G T, Amazon River og Wilfo Gun. Førstnævnte vandt ni løb som 2- og 3-års, men blev herefter skiftet til Preben Kjærsgaard, hvor Von GT senere udviklede sig til en rigtig klassetraver med sejr i bl.a. Mesterskab for Danmark.

– Jeg betegner den dag i dag Von GT som et af mine største “svendestykker” som træner, siger Ole.

– Desværre mistede jeg hende til Preben Kjærsgaard efter 3-årssæssonen, og næsten samtidig blev Amazon River og et par af staldens andre gode heste solgt til Norge. Det ramte mig lidt hårdt og var årsagen til, at jeg valgte at søge nye græsgange og flytte til Billund i 1998.

– Men det gik desværre lidt for stærkt; jeg havde 8-10 heste med til Billund, men i løbet af kort tid havde jeg næsten 50 heste. Det var svært at skaffe folk og bevare overblikket – jeg havde jo ikke den nødvendige rutine til at administrere en stald med så mange heste.

– Jeg fik dog efterhånden mere styr på det og lavede faktisk mange gode heste mens jeg var i Billund, bl.a. In Risk, Enrico Håbegård og Frisco Frost.

– På et tidspunkt var jeg imidlertid kørt lidt sur i det i Billund og jeg var meget tæt på at flytte til Norge, men jeg regnede lidt på det og talte til ti – og blev alligevel hjemme. Det var måske ikke så lukkretivt som jeg i første omgang troede, og det endte i stedet med at jeg flyttede tilbage til Fyens Væddeløbsbane i 2004.

Perfekte forhold
I en kort periode efter hjemkomsten til Fyn havde Ole Bender sine heste opstaldet på Frydenlund, hvor han også stod da han var træner på Fyens Væddeløbsbane i første omgang, men i dag har han udelukkende staldens heste stående på forældrenes gård i Agedrup nord for Odense.

– Jeg kan ikke ønske mig nogle bedre træningsforhold. Vi har en træningsbane på ca. 1000 meter med gode langsider, ridesandbane og gode folde. Jeg har ikke haft heste stående på væddeløbsbanen i et halvt års tid efterhånden og er ikke sikker på, om jeg i det hele taget skal have det igen, siger Ole, som vandt en af karrierens største sejre i 2005 da Keep On Flying gik til tops i Dansk Trav Kriterium med Joakim Lövgren i sulkyen.

– Keep On Flying var en af de første rigtig gode heste, der blev “lavet” på min nuværende gård. Jupiter GT, Prada Secret (som var min første hest i Derbyet), Prada Cloc, White Russian og Troja Cæsar er det seneste eksempler på, at det kan lade sig gøre at lave stjerner her, så der er ikke umiddelbart brug for at ha’ hestene stående på banen.

– Det er da klart, at jeg gerne ville have et par startheste mere, så jeg kunne komme noget mere rundt og måske komme med til DM for Travtrænere igen, men det materiale jeg har pt. ser rigtig fornuftigt ud og jeg kan godt li’ at se at hestene trives. Det er nok en af mine forcer.

Jeg ligger konstant på 12-16 heste i træning og det er et passende antal til, at jeg kan klare det selv med hjælp fra nogle frivillige. Mine kone (Christina Elsborg) og min hjælper f.eks. meget til – for selvom man måske kun har 12-16 heste, er der et stort “apparat” bagved med bl.a. vedligeholdelse af baner og folde, som også er meget vigtigt.

“Russeren” på vej tilbage
Opdrætningsløb-vinderen White Russian (Pine Chip) har overvintret som en af forhåndsfavoritterne i Dansk Trav Kriterium, og Ole Bender forventer at have sin stjerne klar på Copenhagen Cup-dagen.

– White Russian har trænet fint igennem længere tid, men blev lidt forsinket pga. noget forkølelse, hvilket betød at han stod på standby i ca. 14 dage inden vi kunne begynde at træne igen. Vi var ellers begyndt at køre ham løbsklar igen, men hvis ellers tingene går som forventet, regner jeg med at han sæsondebuterer i Treårseliten på Copenhagen Cup-dagen (11. maj). Det er ikke utænkeligt, at jeg tager et rutineløb først, men ellers bliver det bare et hurtigarbejde, siger Ole.

– Bortset fra at han har været lidt hård ved sig i folden og stod med et tykt knæ engang i november måned, har alt forløbet som det skulle med White Russian. Han er blevet bygget op med en masse kilometer i benene først på sæsonen og siden er vi begyndt på intervaltræningen. Han har gået et enkelt hurtigarbejde på banen for tre-fire uger siden og det så absolut fornuftigt ud. Jeg er helt sikker på at han bare er blevet bedre henover vinteren.

Interessante ungheste
Ole Bender har yderligere to 3-åringer i stalden.

– Wonderboy (ENS Snapshot), der er helbror til Politiken, er kæmpestor (170 cm). Han fik en skade i efteråret, men er tilbage på sporet og det skal blive interessant at følge ham. Shuffleupandeal (Here Comes Herbie) er norskfødt. Den fik problemer med et forknæ, men træner pænt og kommer til start sidst på sommeren, siger Ole og fortsætter om staldens to 2-åringer:

– Amazing Laser (Andover Hall) er ikke så tidligt udviklet, men meget talentfuld. Hesten ejes af min sponsor, Peter Falck, som også har købt en lillebror til Amazing Laser. Jeg har også norskfødte Miss Italiano T Y (Italiano), der har været meget lille, men den er nu endelig begyndt at vokse. Fælles for begge heste er at de først kommer til start som 3-års.

Den fynske træner har foruden White Russian også et godt kort til de 4-årige hoppers storløb i skikkelse af Troja Cæsar (Let’s Go), der har indledt karrieren med to sejre, en anden- og en tredjeplads i fire starter.

– Troja Cæsar har vist, at der er noget at bygge på, men der har ikke været det samme “tryk” i hende de sidste to starter, så hun får en pause og kommer igen om en måneds tid. Jeg håber hun bliver klar til 3-årsprøverne i Århus, men ellers er der også fremadrettet andre opgaver til Troja Cæsar, siger Ole.

Til slut skal vi selvfølgelig høre sidste nyt om Prada Cloc (Great Challenger), der ikke har startet siden juni måned i fjor.

– Prada Cloc (1.12,1a-732.000 kr) fik en gaffelbåndsskade i forbindelse med en start på Halmstad, men har været under genoptræning igennem længere tid. Det ser fornuftigt ud pt. og det virker til, at hun holder til træningen, så vi håber at hun kan komme tilbage igen, selvom det bliver hårdt i den klasse. Jeg vil ikke sætte dato på et comeback, men tror ikke der går så lang tid, slutter Ole Bender.