Morten Friis

Navn Morten Friis
Adresse Søndergade 10 E
Postnr./by 7850 Stoholm
Telefon (privat)
Mobil 24 26 64 99
Mail teamfriis@outlook.dk
Hjemmeside www.johnfriis.dk

Facebook:TeamFriis

Født 4. oktober 1983
Trænerstart 2010
Hjemmebane Skive Trav
Link til trav.dk KLIK HER
Største sejr/
bedste hest
Bronzedivisionen (Race Cowboyland) & Harald Lunds Mindeløb (Politiken)

John og Morten Friis er et af mange succesrige far og søn-samarbejder i dansk travsport, og “Junior” har ingen planer om at søge nye græsgange.

Resultaterne taler for sig selv. Team Friis har igennem de sidste mange år rangeret blandt de førende træningsstalde i Danmark med langt over 1 milion kroner i indkørte præmier, og Morten har samtidig bidt sig fast i kusketoppen, bl.a. som fast deltager i DM for Travtrænere.

Han har den første DM-medalje til gode, men til gengæld har Morten Friis høstet masser af andre triumfer – især med staldens to flagskibe, Race Cowboyland og Politiken, der tilsammen har vundet over 600.000 kroner i år,  så der er formentlig grund til optimisme hos Skive Travs yngste træner?

– Jeg vil sige det på den måde, at hvis ikke JEG som travtræner skulle være optimistisk, hvem skal så? indleder Morten Friis.

– Det er mit indtryk, at de fleste tror det handler om at tale negativt, men det gider jeg ikke. Jeg har jo læst de fleste af de tidligere træner-interviews og må sige, at jeg er meget skuffet over mange af mine kollegaer, som giver udtryk for at de ikke tror på fremtiden. Men hvis vi ikke tror på det som travtrænere, hvordan skal vi så kunne overbevise andre om, at de selvfølgelig skal ha’ en hest sammen?

– Efter min mening er en af vores vigtigste opgaver som travtrænere, at vi skal ud og “brande” sporten og være med til at skaffe nye kunder i butikken – både spillere og hesteejere, der tror på og har lyst til at investere i travsporten.

– For jeg tror selvfølgelig på at travsporten har en fremtid i Danmark. Vi har en fantastisk sport og nogle dygtige og engagerede mennesker, som bakker op omkring sporten og gør et kolossalt stykke arbejde for at skabe de bedst mulige forhold for sporten.

– Derudover har vi også nogle fantastiske ambassadører for travsporten – både kuske og trænere, så jeg synes i allerhøjeste grad, at der er noget at bygge på.

“Så længe jeg bestemmer …”
Morten Friis har i mange år kørt et velfungerende parløb med sin far, men “Junior” HAR også været ude og hente inspiration hos andre trænere, heriblandt Lars D. Karlsson på Eskilstuna, Steen Juul og Arvid Olsen.

I 2010 fik han selv trænerlicens, men samarbejdet mellem John og Morten Friis fortsatte og Morten har ingen planer om at starte for sig selv.

– Så længe det er mig, der bestemmer kører det fint og jeg regner da med at vores samarbejde fortsætter også de kommende år, smiler Morten.

– Alvorligt talt, så er det hele efterhånden blevet kørt mere og mere over på mig, mens far har fået lov til at koble lidt mere af. Vores samarbejde fungerer rigtig godt og far HAR jo utrolig megen erfaring, som er guld værd, men det er også vigtigt at man tænker nyt og det er jeg nok bedre til trods alt.

– Men når dét så er sagt, så er vores forretning bygget op om at vi er et TEAM. Vi har nogle et uhyggeligt dygtigt personale. John og jeg tegner selvfølgelig stalden udadtil, men uden både de fastansatte og de frivillige var forretningen ingenting, fastslår Morten.

Anpartsheste er vejen frem
Anpartsheste er populære i dansk travsport og Team Friis er selvfølgelig også “med på moden” via bl.a. Race Cowboyland, som Ekstra Bladets Travklub har haft stor succes med siden stalden lejede den nu 6-årige hingst for snart to år siden. Siden er det blevet til ni sejre og 511.000 kroner i indkørte præmier, og i morgen på Jydsk Væddeløbsbane er Race Cowboyland igen blandt favoritterne i stayerløbet.

– Ekstra Bladets Travklub er et fantastisk godt initiativ. De har fire heste i fuld træning og Anders Stoffer og Mogens Jensen arbejder på fuld tryk for at udbrede kendskabet til dansk travsport, siger Morten.

– Men inden da har vi nu også haft flere andre anpartsheste i stalden, bl.a. Flik Flak, der har været stærkt medvirkende til, at vi i Team Friis satser meget på anpartsstalde, selvom vi selvfølgelig også har mange eneejede heste.

– Men det ER en dyr sport og derfor er man ofte nødt til at være flere om en hest. Vi har i øjeblikket en spændende ny anpartsstald på tegnebrædtet, der kommer til at omfatte to ungheste og måske en løbshest. Apple Jack (ENS Snapshot-Maggie Simoni) er sammen med de to heste, jeg købte på den svenske auktion inde i billedet som mulige anpartsheste, men vi har også gang i flere andre anpartsprojekter.

Tilbage til Race Cowboyland, der har gennemgået en fornem udvikling siden ankomsten til Team Friis, men hvad er egentlig “hemmeligheden” bag successen?

– Det er nok en kombination af flere ting, men vi fik jo i sin tid en hest i rigtig god forfatning oppe fra Kenneth og Pauli Andersen, som også rangerede den højt. Men man ser jo ofte at en hest blomstrer op i et nyt miljø og så er Race Cowboyland bare en hest, der passer perfekt ind i vores træningsmetoder, siger Morten.

– Det er en kanonhest, som har gjort det fantastisk godt. Han tåler den hårde træning og udvikler sig hele tiden, så jeg tror sagtens, at Race Cowboyland med tiden kan tage det sidste skridt op i eliten.

Staldens konge
Race Cowboyland har gjort det meget flot i Team Friis-regi, men staldens konge – ifølge Morten Friis – er stadig Politiken, der med stormskridt nærmer sig 2 millioner kroner i indkørte præmier.

ENS Snapshot-sønnen var senest nummer fire i NKI Racing Arena Aalborg 60-års Jubilæumsløb, der blev vundet af Nouvelle Pelle i fremragende 1.11,5a/1600 meter. Efter et løb i inderbanen de første 1100 meter sluttede den tidligere Derbyfavorit fint af og nåede fjerdepladsen i tiden 11,9.

– Han kæmpede hele vejen til mål, så der var ikke noget at udsætte på Politikens præstation, siger Morten Friis.

– Han er efterfølgende rent rutinemæssigt blevet tjekket igennem af dyrlæge Henrik Poulsen, som fandt en lille skavank på en forkode, der er blevet rettet til. Politiken havde også lidt bronkitis, men alt i alt ikke noget alvorligt. Han er staldens konge og har betydet ALT for Team Friis.

Stalden tæller pt. 27 heste og det er ikke så ringe endda, men iflg. trav.dk har Team Friis lidt tyndt besat i de yngste årgange med en enkelt 1-åring og tre 2-åringer,

– Lige nu har vi ikke så mange 1- og 2-åringer, men der kommer en del flere ind omkring 1. november, og mange af dem med rigtig gode stammer, så der er meget positivt, siger Morten, som bl.a. har ansvaret for den tidligere “filmskuespiller” 1-årige Barok (Great Challenger-Happy GT).

I filmen om Tarok havde Barok rollen som den nyfødte Tarok, men nu er livets alvor begyndt for den 1-årige hingst, der har sin egen Facebook-side (KLIK HER), hvor man kan følge Baroks hverdag.

– Barok er lige kommet tilbage i træning 1. september og det virker som en tiltalende hest, der har gjort det hele rigtigt hidtil. Hvorvidt han så også bliver en stjerne må tiden vise, men vi håber selvfølgelig at projektet bliver en succes, siger Morten.

“Det gælder vores fremtid”
Tidligere på året blev Morten Friis for første gang valgt ind i Trænerforeningen af 1909’s bestyrelse, der som bekendt også består af Frantz Praëm og Kenneth Nielsen, men hvad kan den nye dreng i klassen så bidrage med?

– Det er lidt svært at pege på noget konkret, men det er vigtigt at vi har en “brancheforening” for travtrænere, som kan fremføre vores synspunkter over for resten af beslutningstagerne i dansk travsport, og i de få møder jeg har været med til indtil nu, føler jeg bestemt at vi bliver hørt, siger Morten.

– Det gælder jo vores fremtid som travtrænere og derfor er det vigtigt at bakke op omkring foreningen når man bliver opfordret til at stille op, og jeg synes at både Frantz og Kenneth gør et utrolig godt stykke arbejde, som jeg vil gøre mit til at leve op til.