Kenneth Nielsen

Navn Kenneth Nielsen
Adresse Ordrup Jagtvej 193 B, st.th.
Postnr./by 2920 Charlottenlund
Telefon (privat)
Mobil 28 11 03 20
Mail kenneth@travtraener.dk
Hjemmeside www.travtraener.dk
Født 9. november 1964
Trænerstart 1. juli 2001
Hjemmebane Charlottenlund Travbane
Link til trav.dk KLIK HER
Største sejr/
bedste hest
Dansk Trav Derby (Kanonis Lobell)

Dansk travsport har en dygtig og engageret ambassadør i Kenneth Nielsen, som sportsligt set har haft sin bedste sæson siden Derbytriumfen med Kanonis Lobell i 2006.

Mange danske travtrænere kunne lære meget af Kenneth Nielsen, der siden han startede som professionel for 13 år siden, altid har været parat til at stille op når travsporten skulle promoveres – hvad enten det gælder Hestedagen i Roskilde eller rundvisninger og firmatrav på Lunden.

Han har også været en af frontfigurerne i den verserende “sag” omkring Kulturministerens lov, der vil beskære hestevæddeløbssportens midler, hvor Kenneth har medvirket i flere TV-indslag – både på bånd og direkte – ligesom han selvfølgelig var på plads ved den store demonstration på Christiansborg Slotsplads i begyndelsen af november.

– Det ligger mig naturligt at stille op. Vi er allesammen ambassadører for travsporten, men os, som lever af det har en særlig forpligtelse til at gå forrest og gøre opmærksom på sporten – og ikke kun når det er noget positivt, siger Kenneth.

– Jeg bryder mig dog ikke om tonen i den debat, der har foregået og forgår på de sociale medier. Det er selvfølgelig ikke sådan, at man ikke skal tale om problemerne, men mange ting har efter min mening bedst af at blive debatteret i foreningsregi.

– Det er desværre ikke altid den mest konstruktive indstilling, der er i højsædet, og jeg vil gerne plædere for at folk tænkte lidt mere om inden de gik i brechen for sporten. Det kan nemlig godt blive et imageproblem for vores sport, hvis vi allesammen er så utilfredse for det er jo i virkeligheden slet ikke tilfældet.

– Samtidig kan jeg selvfølgelig godt forstå de frustrationer, der kommer til udtryk fordi det generelle informationsniveau er for lavt. De aktive har krav på en handlingsplan, så de ved hvad de har at forholde sig til. Vi ved jo allesammen at “change will come” – så der er ingen grund til at trække pinen ud, Travsporten står jo i en situation, hvor vi skal tilpasse os nutiden, og det ændrer ikke på noget om der går én, tre eller seks måneder. Vi får ikke flere penge – snarere tværtimod – af den grund uanset hvordan vi vender og drejer det.

Erfaren politiker
Kenneth Nielsen er i øjeblikket med i Trænerforeningens bestyrelse sammen med Frantz Präem og Morten Friis, og har igennem årene været meget aktiv i travsportens forskellige foreninger. Han har således været formand for både TU og Amatørforeningen på Lunden, næstformand i Det Danske Travselskabs bestyrelse.

– Jeg har om nogen set travpolitik fra mange forskellige kanter, siger Kenneth.

– I Trænerforeningen kæmper vi for at branchen som helhed får så de bedst tænkelige vilkår. Man skal jo huske på, at det først og fremmest er en brancheorganisation, hvor vi ikke kun kæmper for vores egen skyld. Det hele hænger sammen og vi skal bl.a. være med til at gøre det så rentabelt som muligt for at hesteejerne også i fremtiden har råd til at holde travheste, og derfor er noget af det vigtigste vi skal slås for, at man holder fingrene så meget som muligt fra løbspræmierne.

– Det er jo en prioriteringssag og vi skal selvfølgelig også prøve at komme med nogle andre gode forslag til, hvad man skal gøre for at sporten overlever. Men de fleste, som har fulgt med i udviklingen, ved jo godt at løbet ér kørt. Det kan man så ha’ sine holdninger til, men vi må krydse fingre for at sporten “lander på benene”.

– En af måderne til at komme videre på, er efter min mening at vi skal begynde at se på nogle helt andre værdiparametre. Vi fokuserer meget på at lave overskud, men travsporten er så rig på oplevelser og vi skal se mere på de “bløde” værdier.

– I virkeligheden er hestesporten jo en af de meget få sportsgrene, hvor man tænker i økonomi – det gør man ikke hvis man dyrker f.eks. sejlsport eller tennis. Så ved man at det koster nogle penge at have den pågældende hobby.

– De oplevelser man får når man vinder løb enten som kusk eller hesteejer, er jo en af travsportens forcer. Så betyder det mindre om det er Derbyet eller et løb med 5.000 til vinderen. For mange er sidstnævnte nok, og så kan stadig gå og drømme om at få en Derbyvinder. Den mulighed har alle. Man kan ikke nødvendigvis købe sig til succes – det er jo ikke altid den dyreste hest, der bliver den bedste.

– Når det så er sagt, skal vi selvfølgelig stadig kæmpe med næb og kløer for at bevare præmieniveauet, men man skal ikke glemme de “bløde” værdier.

Lyst syn på fremtiden
Med 26 personlige sejre og tæt på 1 million kroner i indkørte præmier kan Kenneth Nielsen se tilbage på sin bedste sæson i flere år, og det er også gået ganske fint for staldens egentrænede heste – foreløbig 15 sejre og 326.000 kroner i 95 starter.

Staldens fløjhest har afgjort været den tidligere Derby Consolation-vinder Slide So Easy, der har vundet seks løb og 192.000 kroner i år, hvor rekorden er sænket til 1.11,3a.

– Nogle gange er det lidt uretfærdigt når man laver statistik på travtrænere. Hvornår har man haft en god sæson? Det afhænger jo af så meget, men for mit vedkommende har jeg heldigvis fået mange gæstekøreture og det pynter fint i regnskabet, siger Kenneth.

– Men jeg synes også man skal kigge på træningslisten. Har man f.eks. fået forstærket sit materiale? – og det har jeg bestemt. Det er lykkedes mig at gå fra kvantitet til kvalitet, bl.a. ved at indkøbe en masse ungheste og skaffe kunder til stalden. Det er jo en del af vores job. Som travtræner går man i princippet hver dag ud med et pistol for tindingen, og det er en evig kamp for overlevelse.

– Jeg har bl.a. været på en masse auktioner i både Danmark, Sverige og Frankrig, og jeg går altid meget seriøst til værks. Det er de færreste danske trænere, som har økonomi til bare selv at købe en masse ungheste, men i de fleste tilfælde har jeg heldigvis nogle sikre kunder, og andre gange har nogen, som måske er interesseret i en eller flere heste. Men det er klart det altid vil være risikobetonet at købe ungheste.

– Jeg føler dog, at vi har fået handlet rigtigt godt ind i år. Det har også været dyrt, men det har aldrig set så godt ud hvad angår 1- og 2-åringer som det gør nu, så jeg ser meget lyst på fremtiden, fastslår Kenneth, som i øvrigt  i sin tid købte førnævnte Slide So Easy på DTC’s Derbyauktion for 110.000 kr.

Et lykkekøb
Stalden tæller bl.a. otte 1-åringer og tre 2-åringer, hvoraf Kenneth fremhæver Apache Line (From Above) som den mest interessante.

– Apache Line købte vi på DTC’s Derbyauktion i fjor for 115.000 kroner og det er den af mine 2-åringer, som pt. er længst fremme. Det er Opera Lines andet afkom og han er således lillebror til Whisper Line (1.13,8a-383.000 kr), der først er begyndt at starte efter vi har købt Apache Line, så det er lidt sjovt at vi har set rigtigt, smiler Kenneth.

– Apache Line kommer først til start til foråret, men det har hele tiden været planen. Det er den generelle taktisk at ha’ hestene klar til foråret som 3-års. Så er der selvfølgelig nogle, som er tidligere end andre, men det er ihvertfald som udgangspunkt planen.

Blandt 3-åringerne har Kenneth en del forventninger til Wendy H J (ENS Snapshot), der i år har vundet to løb og som i øvrigt er lillesøster til en lang række topheste med Pinocchio H J (1.11,6a-1,2 mil. kr) i spidsen.

– Forrige gang sad hun fast og sidst (30. november) var hun forkølet, så Wendy H J er nu sendt på vinterferie. Det er vores håb at hun næste år kan være med blandt de 12 bedste hopper i årgangen, men der er jo også consolationsløb, siger Kenneth.

“En lykkelig mand”
Kenneth Nielsen er kendt for sit positive livssyn, selvom det ikke altid er en dans på roser at være travtræner i Danmark.

– Dét at arbejde med travhest er livskald – det skal man bare huske når man tager gummistøvlerne på om morgenen, i stedet for at tænke på hvor trist det hele kan være. Så kommer man ingen vegne og så kan man i hvert fald ikke sælge sporten til andre, siger Kenneth.

– Markedsføring og rekruttering er trods alt en af mine kæpheste og nogle områder, som efter min mening er blevet forsømt. Det er vigtigt at vi sender nogle signaler om, hvor fedt vi har det.

– Det kan måske lyde lidt naivt, men jeg elsker mit arbejde med hestene og mit liv som travtræner. Jeg er en lykkelig mand når jeg står op om morgenen, men synes også at jeg er inde i min bedste periode som træner. Jeg har erfaringen, stalden er fyldt op og mit træningscenter i Helsingør, der fungerer helt perfekt. Derudover har jeg en rigtig god stab af hjælpere og hesteejere, så alt i alt ser jeg som sagt lyst på fremtiden, slutter Kenneth Nielsen.