John Friis

Navn John Friis
Adresse Feldingbjergvej 3
Postnr./by 7850 Stoholm
Telefon (privat) 97 54 12 62
Mobil 21 81 45 24
Mail teamfriis@outlook.dk
Hjemmeside www.johnfriis.dk

Facebook:TeamFriis

Født 19. september 1954
Trænerstart 1. maj 1981
Hjemmebane Skive Trav
Link til trav.dk KLIK HER
Største sejr/
bedste hest
Grand Circle 4-års Hoppechampionat (Kandis)

John Friis, som for nylig fyldte 60, er still-going-strong, men er alligevel begyndt at tænke lidt på sit otium.

– Noget af det første der kommer til at ske, er at Morten 1. januar 2015 kommer til at stå som træner af alle staldens heste, og allersenest når jeg fylder 65 stopper jeg som træner, måske allerede når jeg kan gå på efterløn som 63-årig, siger John Friis.

– Samtidig stopper jeg så også med at køre travløb. For min skyld kan DTC godt sætte grænsen ned igen – der har været lidt for mange uheldige episoder med kuske over 70 år, som selvfølgelig ikke reagerer lige så hurtigt som yngre mennesker.

Det er efterhånden 33 år siden, at John Friis startede som træner på Skive Trav. Det er gennem årene blevet til næsten 1.100 sejre, men dertil kommer de sejre, som Morten Friis er noteret for de år far og søn har arbejdet sammen. Og det har de gjort en stor del af Mortens professionelle karriere – senest siden 2010, hvor “Junior” også fik trænerlicens.

– Jeg har selvfølgelig fået lidt færre køreture de senere år, men overordnet set har det været en fantastisk dejlig tid. Vi har et rigtig godt samarbejde og det glæder mig naturligvis at Morten er parat til at overtage forretningen når den tid kommer, siger John.

– Vi har den arbejdsfordeling i det daglige, at Morten begynder på banen, mens jeg begynder på gården og så mødes vi på banen kl. 8.30 for at planlægge dagens træning. Ofte tager Morten så til løb midt på eftermiddagen og så klarer jeg resten herhjemme.

John Friis har plads til 24 heste på sin egen ejendom i Stoholm, ca. 9 km sydøst for Skive. I øjeblikket står der 22 heste på gården, incl. følhoppen Farola og en lille håndfuld ungheste. Staldens øvrige heste står på Skive Trav.

Bedre samarbejde
Med sine 60 år er John Friis efterhånden en af veteranerne i dansk travsport, og på spørgsmålet om hvad den største forskel er på at være travtræner i 1981 og 2014, kommer svaret promte:

– Der er blevet en utrolig åbenhed trænerne imellem. Før i tiden var der meget mere kamp, men jeg synes vi kommer meget bedre overens og sammenholdet er bestemt noget af, det har ændret sig radikalt, siger John.

– Økonomien er jo ikke blevet bedre, men jeg har da været heldig at ha’ nogle stabile og solide hesteejere, som for manges vedkommende har haft heste hos mig igennem næsten alle årene.

– Men de begynder jo også at falde fra, så nu gælder det om finde nogle nye hesteejere og det er ikke let. Det er blevet meget dyrt at have travheste i professionel træning og almindelige mennesker har ikke råd til den slags, så derfor er vi også ret sikre på, at anpartsstalde er vejen frem i dansk travsport.

– Det er imidlertid ikke travsportens egen skyld, at det er gået i den retning. Sådan har samfundet som helhed jo ændret sig, men det da være rart hvis en førstepræmie i de almindelige løb kunne række til et par måneder.

– I og med at de nye heste ikke kommer af sig sig, har vi i stedet valgt at købe nogle interessante ungheste og bygge dem op fra grunden. Desværre har vi ikke råd til at købe de allerdyreste ungheste, men vi har da været heldige at få fat i nogle ungheste med gode stammer, som vi glæder os til at arbejde med i de kommende år. Jeg har bl.a. selv en 1-åring efter Farola og ENS Snapshot og har desuden lige købt Byebyeandover (hp. efter Andover Andover-Molly Rocket), ligesom min kone har købt en 1-åring efter ENS Snapshot. Derudover har Morten købt tre heste på auktion i Sverige, så dem skal vi snart igang med.

John Friis’ egen følhoppe, Farola, har ikke fået føl i år, men er nu i fol v/Our Love.

“Det er banernes egen skyld”
Det er svært at lave et interview med en dansk travtræner uden at komme ind på de dystre fremtidsudsigter, der for alvor kommer i fokus når Folketinget om ca. fire uger skal førstebehandle lovforslaget, som med stor sandsynlighed medfører at hestesporten mister 15 millioner i årligt tilskud allerede i 2015.

– Jeg håber man kan finde en anden løsning og ved også, at der bliver arbejdet på det, men overordnet set er banelukninger ikke løsningen på problemerne. Hvis vi lukker Billund og Falster tager vi igen en bid af fødekæden, og vi så jo hvordan det gik efter man i sin tid lukkede Skovbo, så det er absolut en rigtig dårlig løsning, siger John.

– Jeg mener personligt, at man kunne spare mange flere penge ved at kunne Århus og Lunden. Jeg har lige siddet og læst i Travronden, hvor mange penge Åby har fået ud af at sælge staldterrænnet, så det er også en mulighed.

– Men det er jo banernes egen skyld at det er kommet så vidt. Jeg har også siddet i nogle bestyrelser og samarbejde har i mange år været et bandeord i dansk travsport, og det svider til vores egen bagdel i dag.

– Vi HAR jo tidligere vist, at det kunne lade sig gøre at få folk til at spille på heste, så vi skulle ha’ fortsat den gode stime fra V6-dagene, men så besluttede man sig for at sælge det hele til Tipstjenesten/Danske Spil. Det var nødvendigt, ja, men jeg syntes vi skulle ha’ kæmpet lidt mere for sagen dengang. Da “osteklokken” blev trukket ned over hovedet på os, var vi meget tilfredse, men senere blev vi klogere og det er efterdønningerne vi kæmper med nu.