Jørn Laursen

Navn Jørn Laursen
Adresse Fur Landevej 37
Postnr./by 7800 Skive
Telefon (privat) 97 58 42 85
Mobil 40 72 18 92
Mail jorn.laursen.team@mail.tele.dk
Hjemmeside
Født 2. september 1943
Trænerstart 1. januar 1985
Hjemmebane Skive Trav
Link til trav.dk KLIK HER
Største sejr/
bedste hest
Dansk Trav Derby FIRE GANGE

Jørn Laursen er i gang med karrierens efterår og har i mange år kun trænet og kørt familiens egne heste, men den firedobbelte Derbyvinder bliver aldrig glemt – takket være en rød hingst, som vandt alle hjerter.

Birger Jørgensen, Steen Juul og god håndfuld andre danske travkuske har vundet flere løb, men “Hr og Fru Danmark” kender utvivlsomt Jørn Laursen meget bedre – først og fremmest pga. Tarok, der som bekendt blev vakt til live igen i fjor i Anne Grethe Bjarup Riis’ flim “Tarok – Grib drømmen mens du kan”.

Set fra den travsportsmæssige vinkel har der været meget stille omkring Jørn Laursen de sidste 10-12 år, selvom han fortsat er yderst aktiv og endda er begyndt at køre travløb igen – herom senere – men mange husker stadig “ham med Tarok” og der går sjældent en dag, hvor Jørn Laursen ikke bliver genkendt – hvad enten det er hos frisøren eller i supermarkedet.

Men Jørn Laursen har også en ganske særlig evne til at SÆLGE travsporten, så alle bliver fanget. Den fødte PR-mand om man vil, som evner at holde et publikum fanget når han – oftest i selskab med hustruen Ingelise – rejser land og rige rundt for at fortælle om årene med Tarok.

Alle som læser disse linjer kender historien om Tarok, men Jørn Laursen har trods alt også haft en karriere FØR Tarok kom til verden og i allerhøjeste grad også EFTER Tarok, hvor den nu 70-årige Skive-træner i mange år var blandt landets oftest sejrende trænere med storløbssejre på samlebånd.

Denne artikel er imidlertid ikke en gennemgang af Jørn Laursens mange triumfer, men et mini-portræt anno 2014 af en af dansk travsports største personligheder gennem tiderne.

Angstsanfald
De første ca. 40 år af karrieren bød på de største sportslige successer, men Jørn Laursens karriere indeholder faktisk også et fjerde kapitel EFTER det alvorlige uheld i 2002, hvor han – stort set fra dag til dag – stoppede med at køre travløb efter at være blevet sparket af hesten Grand Marnier.

– Ulykken i sig selv var en rigtig grim oplevelse og på en eller anden måde udløste det noget, der lå i “sparekassen” i baghovedet efter forrige gang jeg var blevet sparket af en hest i 1995, fortæller Jørn.

– Jeg blev pludselig meget bange for at sidde så tæt på en hest, som man gør under et løb. Jeg var ikke bange for at OMGÅS hestene, men turde ikke sætte mig op i en sulky og køre ud i et travløb, selvom det var noget jeg havde gjort tusindvis af gange. Det svarer lidt til hvis Michael Laudrup pludselig ikke tør sparke til en fodbold.

– Det var der mange, der slet ikke kunne forstå og jeg håber bare, at de ikke selv kommer ud for noget tilsvarende en dag. Men der har altså siddet et eller andet og gnavet, som trak parelleller til noget, der var sket tidligere og pludselig slog det klik. Det var meget ubehageligt, men jeg er da heldigvis kommet over det med tiden.

I den mellemliggende periode har Jørn Laursen overladt køreturene med staldens heste til bl.a. Gordon Dahl, Nicolaj Andersen og sønnen Jens Laursen, men den 10. juni 2013 gjorde “Senior” comeback i sulkyen og siden da har Jørn Laursen kørt 53 løb – foreløbig med to sejre som resultat.

– Det er dejligt at være tilbage, men kan man jo ret beset komme til skade i alle løb uanset hvor mange penge man kører om, så jeg bliver kun ved så længe jeg synes det er sjovt, siger Jørn.

– og så kom filmen
Da der var allermest travlt i sidste halvdel af 80’erne og op gennem 90’erne havde Jørn Laursen hele tiden omkring 90 heste på træningslisten, hvoraf ca. halvdelen stod på Skive Trav og resten var fordelt på Hagenshøj og Jørn Laursens egen gård.

Det var dengang, kendte navne som Gordon Dahl, Knud Mønster, Jan Hansen, Bent Svendsen og Christian Lindhardt fik en stor del af deres uddannelse hos den tidligere autoforhandler, der efter en succesrig karriere som amatørkusk, startede som professionel travtræner 1. januar 1985.

– Men det gik stærkt med at komme af med hestene dengang jeg besluttede mig for at stoppe med at køre løb, siger Jørn Laursen, som beholdt sin trænerlicens, men siden 2002 kun har trænet familiens egne heste.

– Jeg blev i stedet opfordret til at tage et job som som konsulent hos St. Hippolyt og det var jeg meget glad for, men efter ca. 10 år valgte jeg så at pensionere mig selv – og så kom filmen.

Aftaler i 2015
Tarok-filmen havde premiere i oktober 2013, men projektet var næsten to år undervejs, fra den første henvendelse fra manuskriptforfatteren Jesper Nicolaj Christiansen til gallapremieren søndag den 20. oktober i Kulturcenter Limfjord i Skive.

– Det første halve års tid gik Ingelise og jeg og tænkte lidt: “Bliver det her nu til noget”? Vi vidste, at der var tale om at lave en film om Tarok, men kunne ikke gå rundt og fortælle det til alle og enhver at vi var blevet kontaktet, siger Jørn.

– Men i februar måned 2013, hvor Regner Grasten blev en del af projektet og det blev besluttet, at det var noget man ville lave, begyndte det for alvor at tage fart. Vi var jo nærmest hjemsøgt af journalister og andet godtfolk døgnet rundt, og det var måske hårdest for Ingelise, som har gemt alle de gamle ting og sager fra dengang. Det er hende, som er familiens arkivar.

Under tilblivelsen af filmen var Jørn i daglig kontakt med Regner Grasten & Co. – fortrinsvis per mail – og derudover har han givet et hav af interviews til aviser, ugeblader og radiostationer. Dertil kommer et utal af foredrag i månederne efter Tarok-filmens premiere, og selvom det nu er ni måneder siden at filmen havde premiere, er der stadig biografer rundt om i landet, som ønsker at vise filmen, som desværre fik en meget blandet modtagelse blandt anmelderne.

– Men faktum er, at der stadig er bud efter os og det er selvfølgelig dejligt at ha’ noget at stå op til om morgen. Vi har allerede nu aftaler helt ind i 2015 – både til filmforevisninger og rundvisning på Hagenshøj, smiler Jørn, som glæder sig over den modtagelse, som Tarok-museet på Hagenshøj har fået. Over 500 mennesker havde således lagt vejen forbi til den officielle åbning Skærtorsdag.

“Primas er den bedste”
Jørn Laursen har i dag kun fem heste på træningslisten – alle ejet af hustruen Ingelise – og der kommer ikke flere til.

– Vi stoppede som opdrættere med nu 3-årige Vinder (Trophy Catch), der kun har startet nogle få gange, men han har bl.a. været med i Dansk Avlsløb og starter igen mandag aften i Skive. Jeg er sikker på Vinder nok skal vinde nogle løb, siger Jørn.

– Primas (Buvetier d’Aunou) er den bedste af vores heste og han har bl.a vundet to løb i år. Torpedo (Dream Vacation) er et udmærket talent, men har nogle skrøbelige ben.