Jan Dahlgaard

Navn Jan Dahlgaard
Adresse Asselkærvej 7, Hvidbjerg
Postnr./by 7860 Spøttrup
Telefon (privat)
Mobil 28 86 50 24
Mail jan.1@mail.tele.dk
Hjemmeside www.stalddahlgaard.dk
Født 13. oktober 1982
Trænerstart 1. februar 2004
Hjemmebane Skive Trav
Link til trav.dk KLIK HER
Største sejr/
bedste hest
Pay Dirts Mindeløb (Win Esterel

I søndags fik Jan Dahlgaard sit store gennembrud som kusk med sejren i Pay Dirts Mindeløb med Win Esterel, men han har forlængst slået sit navn fast som træner og har bl.a. tilkørt alle Peter Rudbecks årgangsstjerner.

Der er faktisk mange ligheder mellem Peter Rasmussen – som man kunne møde i går her på hjemmesiden – og Jan Dahlgaard hvis man kaster et blik på de to træneres staldliste. Stalden domineres af ungheste og for Jan Dahlgaards vedkommende er ca. halvdelen af hestene norskfødte og -ejede.

– Det er svært at få danske hesteejere til at investere i ungheste – især efter de små årgange begynder at slå igennem. Det betyder jo at præmierne i storløbene bliver mindre, og det er absolut en af årsagerne til at vi har valgt at satse mere og mere på Norge, siger Jan Dahlgaard, som for kort tid siden kunne fejre 10-års jubilæum som travtræner. Han var blot 21 år da han startede for sig selv på Skive Trav efter tre år hos Gordon Dahl og to år hos Peter Rasmussen.

– Vi har altid haft fornuftigt fyldt op med heste og har egentlig aldrig haft så mange løbsheste, men mest baseret forretningen på ungheste, som vi har trænet op for andre og siden afleveret dem til de respektive trænere.

En af de trænere Jan Dahlgaard har haft et samarbejde med i mange år er Peter Rudbeck, der som bekendt har vundet stort set alle storløb i dansk travsport.

– Jeg har kørt heste til for Peter siden My May Flamingo og har i princippet altid heste i træning for ham – dog ikke i øjeblikket, idet 2-årige Air Force One faktisk gik hjem i sidste uge, men der går nok ikke længe inden vi tager hul på næste årgang, siger Jan.

– Jeg vil ikke sige, at Peter Rudbecks heste er hurtigere og mere talentfulde end andre ungheste når de ankommer, men hvis man skal fremhæve noget, synes jeg Peter er foran mange andre med de heste, han selv har opdrættet. De er altid utroligt veludviklede og velopdrættede og tåler af træne fra dag et.

Den norske forbindelse
Jan Dahlgaard har som nævnt mange norske ungheste i stalden, bl.a. fem 2-åringer og fire 3-åringer.

– Vi har bl.a. et fint samarbejde med Jarlsberg-træneren Åsbjørn Tangsareid, som næsten altid har en halv snes heste hernede. I første omgang havde jeg forståelsen af, at han ville have dem hjem som 2-åringer når de havde gået mønstringsløb (præmieløb) i Norge, men jeg har stadig en lille håndfuld 3-åringer, der efterhånden har været her rimelig lang tid og det ser jeg som et tegn på, at vi gør et godt stykke arbejde med hestene, siger Jan.

– Åsbjørn har faktisk kun 20-25 heste i træning i Norge, men er også en meget populær catchdriver og jeg tror han har det fint med, at han ikke skal bekymre sig om unghestene når de er i Danmark. Aftalen er så at han til gengæld altid kører hestene når de starter i Norge.

– Vi har bl.a. Lightman O (Thai Tanic), der har gjort to starter i Norge i år. Den vandt sin debut på 1.17,2/2140 meter og var senest nummer to i 1.16,2/2100 meter. Det er for tidligt at sige hvor den står i forhold til de andre norske 3-åringer, men den starter på lørdag på Biri i det hidtil hårdeste selskab og så må vi se. Det er planen at han skal starte i et 3-årsløb på Oslo Grand Prix-dagen og bliver senere matchet mod Norsk Trav-Kriterium.

Lightman O er den eneste af Jan Dahlgaards norske 3-åringer, som har startet på nuværende tidspunkt.

“Bedre end jeg havde troet”
Staldens mest vindende 3-åring er – ikke overraskende – Win Esterel (Esterel Sunset), som efter sejren i Pay Dirts Mindeløb på Musketerdagen i Skive har tjent 135.000 kroner og med ét trådte ind på scenen som en af landets bedste 3-åringer.

– Han har ihvertfald udviklet sig mere end jeg havde troet i første omgang, siger Jan.

Win Esterel har været hos Skive-træneren siden den var 1½ år.

– Efter 2-årssæsonen, hvor han satte rekord 1.16,5a/2000 meter, troede jeg en del på Win Esterel, men i forbindelse med 2-årings Grand Prix’et i Århus gik han ned med noget virus, der satte ham lidt tilbage. Men henover foråret har han udviklet sig fra start til start og har forbedret sig hele tiden.

– Pay Dirts Mindeløb blev måske et lidt billigt løb i og med at de to favoritter galoperede, men omvendt sidder jeg ikke med den fornemmelse, at hvis de havde gået fejlfrit, havde jeg ikke vundet løbet. Jeg troede også på ham inden løbet.

– Nu skal vi ha’ tjekket Win Esterel igennem en af de kommende dage og så starter han formentlig ikke før prøverne til Dansk Avlsløb den 31. maj på Fyens Væddeløbsbane, siger Jan, som har yderligere tre danske 3-åringer i stalden – alle ustartede – og de får flg. ord med på vejen:

– Winston Sisa (ENS Snapshot), der er lillebror til Triton Sisa og ejes af samme ejerkreds, debuterer på Copenhagen Cup-dagen. West Chill Simoni (Giant Chill) har jeg haft i ca. to måneder, men den mangler mere træning. Very Esterel (Gigant Neo) står med en lille sceneskade, men skal i gang med at træne om et par uger. Den kommer tidligst til start sidst på året.

To danske 2-åringer
Stalden tæller pt. syv 2-åringer, men kun to af disse er danskfødte.

– Agenda (Andover Hall) har jeg først fået i træning for tre uger siden, men den er ikke så langt fremme endnu. Aylar (Lindy Lane), som vi selv har opdrættet, er solgt ud på anparter. Han træner regelmæssigt og det er ikke utænkeligt, at han kommer til start som 2-års, siger Jan.

– De norske 2-åringer har været på banen et par gange og skal til Norge i maj måned og gå mønstringsløb, men herefter går de på sommerferie. Dem har vi ikke så travlt med, da de jo først skal starte som 3-års.

Nåja, og så skal vi da heller ikke glemme Derbykandidaten Triton Sisa (Credit Winner), der også gav opvisning på Skive Trav i søndags.

– Triton Sisa har altid haft evnerne, men har været lidt uheldig og har derfor ikke gjort så mange starter. Vi kan sikkert hurtigt blive enige om, at der er en håndfuld heste i årgangen, der er bedre, men vi må se hvor langt han kan “klatre” deropad. Første store opgave bliver selvfølgelig 3-årsprøverne i Århus, siger Jan Dahlgaard.

Træner mest på gården
Som de øvrige Skive-trænere må Jan Dahlgaard som bekendt undvære hjemmebanen i næsten to måneder i forbindelse med baneomlægningen, men det tillægger han ikke den store betydning.

– Al vores træning foregår i princippet hjemme på gården. Det kan da godt være, at vi kommer til at mangle en bane til hurtigarbejder for 2- og 3-åringerne, men så må vi bare lægge træningen lidt om. Det betyder ikke det store, siger Jan, som glæder sig til den nye 1000 meter er en realitet.

– Det kan kun blive godt. Man er alt for afhængig af gode startspor og starthurtige heste på en 800 meter-bane, men det er selvfølgelig smag og behag.