Flemming Jensen

Navn Flemming Jensen
Adresse Frederikshvilevej 9
Postnr./by 9320 Hjallerup
Telefon (privat)
Mobil 20 45 80 41
Mail teamjensen@sport.dk
Hjemmeside www.staldjensen.com
Født 10. oktober 1961
Trænerstart 1. maj 1994
Hjemmebane NKI Racing Arena Aalborg
Link til trav.dk KLIK HER
Største sejr/
bedste hest
Dansk Trav Derby (Esterel Sunset & Okay Bee)

Flemming Jensen er dansk travsports førende træner, men det kræver disciplin og ikke mindst et dygtigt og engageret personale at drive landets suverænt største træningsstald.

Steen Juul og Birger Jørgensen har vundet flere storløb, men Flemming Jensen har nu også sat sit meget tydelige præg på dansk – og ikke mindst Skandinavisk travsport igennem de sidste 20 år. I fjor passerede Aalborg-træneren således som den første danske travtræner 10 millioner kroner i indkørte præmier på én sæson, og selvom Team Jensen ikke når lige så højt i år, har det trods alt været en ganske fin sæson med foreløbig 131 sejre og 7,5 mill. kroner til stalden.

Cifre som færreste danske travtrænere nogensinde kommer i nærheden af – og set udefra kan man kun være imponeret over de resultater, som “Ismanden” viser uge efter uge i både ind- og udland.

– Med tanke på, at vi fik en lidt dårlig start på sæsonen, hvor vi nærmest kørte på halv styrke i årets tre første måneder pga. nogle virusproblemer, som vi havde svært ved at få ud af stalden, synes jeg da også, at vi har haft en fornuftig og fin sæson, indleder Flemming Jensen.

– Samtidig har jeg aldrig været ude for, at så mange gode heste har forladt stalden – heste, der stod med tre-fire sejre på stribe – og det trækker selvfølgelig ned, at vi ikke har haft dem. I et enkelt tilfælde ønskede ejeren at prøve hesten hos en anden træner, mens de øvrige er blevet solgt og i den forbindelse har skiftet træner, men jeg forstår selvfølgelig godt at hesteejerne har slået til når de har fået nogle gode bud på hestene. Sådan er spillers regler, men det har alligevel været lidt specielt.

For mange heste …
“Lidt specielt” var det også, da Flemming Jensen tidligere på året for første gang nåede over 100 heste i træning, men det er egentlig også lidt for mange.

– Jeg vil helst ned på 65-70 heste, men det er svært at sige Nej når mangeårige hesteejere gerne vil ha’ mig til at træne deres heste, siger Flemming.

– Men det stadig meningen at stalden skal blive noget mindre, da jeg ikke kan få hestene startet som jeg vil med de løb, der er til rådighed. Nogle vil sikkert sige, at det er et luksusproblem når vi af og til har tre heste ude i samme løb, men jeg ser det indirekte som dårlig reklame. Forstået derhen, at der altid er nogen, som ser det fra den negative side og begynder at tale om staldkørsel etc.

I skrivende stund står der iflg. trav.dk 91 heste i Flemming Jensens stald – eller rettere stalde. Den oprindelige staldbygning er lige blevet renoveret og udvidet, så der nu er plads til 65 heste. Derudover har Team Jensen lejet en såkaldt teltstald, som man kender fra store ridestævner og bl.a. åringsauktionen på Klampenborg for nogle år siden. Her er der plads til 30 heste.

Faste rutiner
Med næsten 100 heste på staldlisten og 10 fastansatte staldfolk kræver det en vis form for disciplin at drive en trænervirksomhed af Flemming Jensens størrelse, og her har han en uvurderlig støtte i hustruen Tina, som for nogle siden sagde sit job som sygeplejerske op for at koncentrere sig 100 % om travhestene.

– Alle dage starter med at vi begge står op kl. 5.30 og går ud og fodrer heste. Bagefter går Tina ofte i gang med noget papirarbejde, mens jeg sætter mig i traktoren og går i gang med at vedligeholde træningsbanerne. Det er vi som regel færdige med kl. 7, hvor vi som regel spiser morgenmad med familien samtidig med at jeg besvarer telefonopkald fra hesteejere, journalister m.m. Det er alt sammen faste rutiner hver morgen når jeg er hjemme, siger Flemming.

– Det er også nogenlunde fast at vi rider ud med det første hold heste kl. 8. Staldfolkene møder omkring 6.30-6.45 og lukker bl.a. heste på fold.

– Når vi starter på Åby, hvilket oftest er torsdag aften, tager jeg næsten altid færgen fra Frederikshavn kl. 14, så der går jeg ikke glip af den daglige træning. Nogle gange hvis der er behov for det, bliver hestene sendt af sted allerede kl. 8 og så er jeg med kl. 14. Vi er så først hjemme igen kl. 4.30 fredag morgen, så det bliver nogle lange dage, smiler Flemming, som dog ikke føler sig stresset i hverdagen.

– Stress er noget man får over det, man ikke når – men det er klart, at vi lever et hektisk liv. Det går nok mere ud over Tina – jeg har en tilbøjelighed til at sige, at “det klarer Tina” og det gør hun også helt fantastisk. Uden hende gik det aldrig nogensinde.

Sportsmand i god form
At være travtræner er ikke bare et job – det er en livsstil, og med en arbejdsdag på mindst 12 timer er det også nødvendigt at koble fra indimellem. For Flemming Jensens vedkommende er “medicinen” en lang løbetur tre gange om ugen.

– Som sportsmand er mand nødt til at være i god form – både fysisk og psykisk. Jeg føler det er en god investering, der er med til, at jeg kan holde til meget mere i det daglige, siger Flemming, der som regel også tager sig tid til en eller to ugers ferie om året.

– Vi sprang over i sommers pga. staldbyggeriet, men ellers har vi de fleste år været på vinterferie og forsøger også at komme afsted en uge om sommeren hvis tiden tillader det.

– Nogle gange bliver det selvfølgelig lidt sejt, men selvom vi bruger 12 timer hver dag på hestene, er det trods alt på en anden måde end f.eks. fabriksarbejderen, der står op hver morgen og går på arbejde fra 7 til 15.

Altid up-to-date
Man kan ofte undre sig lidt over, hvordan travtrænere med rigtig mange heste i stalden kan have lige stort kendskab til alle heste, men selvom Flemming Jensen har ansvaret for næsten 100 heste, føler han 100% up-to-date med alle heste.

– Vi træner jo altid 10-12 heste sammen og på den måde, ser jeg alle hestene hver eneste gang de træner, siger Flemming.

– Men de fleste staldfolk har også været her i mange år og ved godt, hvad jeg lægger vægt på. De fleste kommer faktisk selv og siger, at hesten gik sådan og sådan – hvem der kunne følge med og hvem der ikke kunne følge med – så jeg får det som regel det hele at vide, uden jeg behøver at spørge til hver enkelt hest. Derfor er jeg også hele tiden up-to-date med alle hestene, men vi bruger altså også ca. en times tid på hvert hold, så jeg savner bestemt ikke mere information om hver enkelt hest.

Listen over heste, der er blomstret op efter ankomsten til Flemming Jensen er nærmest endeløs, men der er trods alt også eksempler på heste, der ikke trives med Team Jensens træningsmetoder.

– Jeg vil egentlig sige det på den måde, at det heldigvis ikke er alle heste, der trives med ridetræning og når jeg har haft dem i ca. tre uger, har jeg et førstehåndsindtryk af, hvorvidt den dur eller ikke dur – eller måske kræver noget mere arbejde.

– For nogle år siden var jeg nok lidt mere hård og skilte mig hurtigere af med heste, der ikke fungerede, mens det i dag er mere end dialog med hesteejeren. Jeg er nok blevet mere fleksibel med alderen. Der er jo mange, der siger, at jeg lige skal prøve lidt mere inden vi giver, og tålmodigheden er længere specielt over for de kunder, jeg har haft i mange år.

Et kald
Der er mange dygtige travtrænere i Danmark, men Steen Juul og Flemming Jensen skiller sig ud fra mængden. Begge er fantastisk dygtige hestefolk med helt unikke evner, der trækker paralleller til de såkaldte hestehviskere.

Der er populært sagt løbet meget vand i stranden siden Flemming Jensen for 30 år siden fik sit gennembrud i V6-løbene med bl.a. Enjoy Engholm, og træningsmetoderne er blevet tilrettet utallige gange undervejs.

– Jeg tror desværre det er sådan, at jo mere du ved om heste, finder du ud af hvor meget du IKKE ved, siger Flemming.

– Træningen bliver finjusteret hele tiden. Der er altid noget, der kan gøres bedre, og for mit vedkommende er der hele tiden nogle småting, der bliver ændret.

– Der er absolut ingen diskussion om, at jeg tænker helt anderledes når jeg træner heste, end jeg gjorde for 10 år siden – og jeg vil sikkert også tænke anderledes om 10 år. For 20 år siden var jeg f.eks. langt mere konsekvent når jeg fik nogle nye idéer. Så var det alle heste, der blev trænet på en anderledes måde, mens jeg i dag prøver mig frem på en eller to heste for at se om et eller andet fungerer.

– Man kan godt sige, at de er en slags forsøgsdyr på den gode måde, men det er det, der er så spændende synes jeg. Det at træne heste et kald for mig, og jeg læser alt om de nye ting, der forskes i inden for humanidrætten. Det er jo langt fra alle ting, der kan føres over på hestene, men det er faktisk lidt af en videnskab.

– Jeg elsker at træne heste, mens det at køre løb ikke har den samme vigtighed. Der er selvfølgelig nogle hesteejere, som gerne vil ha’ at jeg kører deres heste, men jeg kan sagtens forestille mig, at jeg om nogle år kunne køre langt færre løb og i stedet koncentrere mig om træningen, slutter Flemming Jensen.