Axel Jacobsen

Navn Axel Jacobsen
Adresse Skjoldhøj Allé 20 A
Postnr./by 2920 Charlottenlund
Telefon (privat)
Mobil 40 76 17 62
Mail friskyfrazer@hotmail.com
Hjemmeside
Født 6. november 1949
Trænerstart 1. januar 1980
Hjemmebane Charlottenlund Travbane
Link til trav.dk KLIK HER
Største sejr/
bedste hest
Dansk Trav Derby 1984 (Game Høgh) og 1985 (Hawkeye)/Frisky Frazer

Axel Jacobsen har sat sit tydelige præg på dansk travsport i 35 år og kan stadig give “ungdommen” kamp til stregen.

Det er en af dansk travsports allerstørste profiler gennem tiderne, som nu tager plads i den røde stol.

Mester Jacob har således vundet over 2.500 løb siden han i 1980 startede som selvstændig træner på Lunden, hvor Axel Jacobsen i øvrigt var amatørchampion i 1977.

Axel er tredje generation i travdynastiet Jacobsen, der blev grundlagt af hans farfar, som bl.a. vandt løb på Amager Travbanes åbningsdag i 1922, og fortsat af faderen, Poul Jacobsen, som i mange år drev det succesrige Stutteri Langesø i Fredensborg, der senere kom til at danne rammen om Axel Jaocbsens træningscenter.

Han havde sin storhedstid i 80’erne og 90’erne, hvor det bl.a. blev til seks trænerchampionater på Lunden – hvert år med over 100 sejre. Det er blevet til to Derbysejre (Game Høgh og Hawkeye), tre Hoppe Derby-sejre (Miss Ixa, Rebillon og Bonita L) samt et hav af andre storløbssejre i ind- og udland.

Frisky Frazer er nærmest et kapitel for sig selv. Den amerikanskfødte stjerne vandt 48 løb og 6,6 mill. kroner i Axel Jacobsens regi. Det blev til adskillige storløbssejre i både Danmark, Sverige, Norge og Holland – og ikke færre end fire gange kvalificerede Frisky Frazer sig til finalen i Solvalla’s Elitlopp med en tredjeplads som bedste resultat.

Igennem syv sæsoner rejste Axel Jacobsen og samleveren Ann-Charlotte “Lotte” Larsen Europa rundt med Frisky Frazer, bl.a. i Frankrig, hvor den nu 64-årige Lunden-træner i mange år havde en fillial nord for Paris. De mange rejser har også givet ham masser af venner rundt om i verden, bl.a. den franske legende, Jean Pierre Dubois, som selvfølgelig havde sine heste opstaldet i Axels stald sidst han gæstede Lunden.

– Jeg er nok mere kendt i udlandet end i Danmark, griner Axel, som bl.a. har vundet seks løb på Vincennes-banen i Paris, heraf fire med Demilo Crown.

– Jeg er den eneste danske travkusk, der har vundet løb på Vincennes – det er jeg da lidt stolt af.

“Hjem” til Hillerød
I de senere år er der blevet længere mellem storløbssejre og der er blevet tyndet meget ud i stalden, der pt. kun tæller ni heste, som alle er opstaldet på Axel Jacobsens nye træningscenter ved Hillerød.

– Gården tilhører Lunden-amatøren Jørgen Sthelis og vi flyttede ind 1. marts i år, men har jo været her tidligere, så det var lidt som at komme hjem. Vi stod også her indtil for snart tre år siden og der er blevet lavet mange fine heste her, bl.a. Picture F H, der vandt Hoppe Kriterium og Onion F H, der var først over stregen i Kriteriet, men dog efterfølgende blev diskvalificeret, så jeg ved at det er et rigtig godt sted, siger Axel, som i den mellemliggende periode har haft sine heste opstaldet på Flemming Velins gård i Fredensborg.

– Flemming havde nogle meget store planer i starten; der skulle laves et stort, topmoderne træningscenter og det kunne jeg ikke stå for, men undervejs tabte han lidt interessen, så tingene gik desværre lidt i stå.

– Samtidig var huslejen også blevet lidt for voldsom. Der er plads til 20 heste på gården, men jeg har kun ni og det var en anden årsag til, at jeg slog til da jeg fik mulighed for at leje mig ind hos Sthelis.

– Vi har en rigtig fin stald, gode folde og træningsbaner, men de fleste hurtigarbejder foregår nu på Lunden, der har været i en fantastisk fin forfatning gennem længere tid. Den har faktisk været utrolig fin hele vinteren og det viser jo bare, at hvis man passer på banen og er parat til at ofre hvad der skal til, for at vedligeholde den, har man en fantastisk god bane. Jeg har jo startet meget på Halmstad og Jägersro her i vinter og de kan slet ikke måle sig med Lunden.

Axel Jacobsen har gennem årene haft heste opstaldet flere forskellige steder, bl.a. på familiens eget Stutteri Langesø i Fredensborg, hvor der var plads til 36 heste. Gården er i dag solgt.

– Da det gik allerbedst havde jeg over 100 heste, så der var nok at se til, smiler Axel, som ikke selv har nogen forklaring på hvorfor det er gået tilbage med antallet af træningsheste.

– Det må du næsten spørge hesteejerne om – jeg ved det ikke selv; det er bare blevet sådan.

Lækker amerikaner
De to yngste heste i Axel Jacobsens er 4-åringerne Worely Pearly og Roxy Wind, der er født i hhv. i USA og Italien. Førstnævnte starter i aften på Lunden.

– Worely Pearly (Chocolatier) har startet seks gange i USA og vundet et enkelt løb. Den har rekord 1.13,5a og startede senest den 17. august i fjor. Det var min gode ven Ole Bach, som anbefalede mig at købe hesten, som jeg har haft i seks-syv måneder, siger Axel.

– Det er en meget lækker hest, som endnu ikke er skærpet så meget, men den har trænet reelt og jeg tror på at Worely Pearly vil yde en god indsats allerede første gang. Jeg ved dog ikke hvor hurtigt den kan løbe, da jeg ikke har kørt nogen alvorlig test med den – det vil vise sig når den kommer i løb.

– Roxy Wind (Ganyméde) gik OK i debuten for ti dage siden på Lunden, men havde egentlig trænet bedre end det den viste i løb. Hun har jo en del penge på nakken (120.000 kr), så vi ser os primært om efter nogle 4-års hoppeløb. Roxy Wind er startklar om 14 dage.

Axel Jacobsens har til dato vundet seks løb i år og hans seneste vinder var italienskfødte Moyen Age (Daguet Rapide), der tirsdag aften gik til tops på Jägersro.

– Moyen Age har haft nogle alvorlige afbræk i karrieren og har derfor ikke startet så mange gange, men det er egentlig en rigtig god hest, og hvis han kan komme til starte kontinuerligt, tror jeg han kan vokse et godt stykke op gennem klasserne, slutter Axel Jacobsen.